Flutter Kurulumu

Son zamanlarda Mobil Programlama denince ilk akla gelen Flutter. Google'ın geliştirdiği Flutter ile hem Android hem IOS ortamında çalışan kodlar yazabilmekteyiz. Bu anlamda Flutter hem hızlı çalışması, hem kolay ve hızlı derlenebilmesi açısından Mobil Programlamada çok tercih edilmektedir. Flutter ile sadece Mobil değil, Web ve Masaüstü için de uygulamalar geliştirebiliriz. Tüm geliştime araçlarının da ücretsiz sunulması, birçok kullanıcı tarafından tercih edilmesini ve üniversiteler gibi eğitim kurumlarının da bu alana yönelmesini sağlamıştır. 

Şimdi Flutter Programlama için gerekenlere değinelim. Birkaç seçenek mevcut. Minimum sistem gereksinimlerini yazalım. Windows dışında Mac ve Linux ortamında da  geliştirme yapabilirsiniz. 

Minimum Gereksinimler

- Windows 7 Service Pack1 veya daha üstü (64 bit).
- Disk Alanı: 1.64 GB Disk Alanı (Emülatörler ve işletim sistemleri bu alana dahil değildir)
- Araçlar: Windows Powershell 5.0 (Windows 10 içinde yüklenmiş olarak gelmektedir.)
Git for Windows 2.X versiyonu ile Git programını kurabilirsiniz.

Flutter Kurulumu

Flutter SDK(Yazılım Geliştirme Kiti) Kurulumu bir zip dosyası halinde https://flutter.dev/docs/get-started/install/windows adresinden indirilebilir. Bu makaleyi yazdığım sırada 2.5.2 sürümü vardı, Flutter sık sık sürüm yenilemektedir, siz en son sürümü indirebilirsiniz. Aşağıdaki resme tıklayarak da ulaşabilirsiniz. Flutter'ın hem Linux hem de MacOSX ortamında çalışan sürümleri mevcuttur.



Yukarıdaki ZIP dosyasını indirdikten sonra C:\src\flutter klasörüne açınız. Bu klasörün PATH tanımını aşağıdaki gibi yapınız. Masaüstündeki Bilgisayarım üzerine sağ tıklayıp Özellikler'i seçiniz. Ardından Gelişmiş Sistem Ayarları'nı seçiniz. Aşağıdaki gibi bir pencere gelecek, Gelişmiş sekmesine tıklayıp "Ortam Değişkenleri" düğmesine tıklayınız.




Ardından PATH tanımı yapabilmek için "Path" seçeneğine tıklayıp "Düzenle"yi seçiniz. Gelecek pencerede "Yeni" düğmesine tıklayıp ekrana C:\src\flutter\bin yazıyoruz.




1) Android Studio: Google ve JetBrains tarafından sağlanan bu IDE ortamı, geliştirme için idealdir. Iphone, Nexus gibi telefonların emülatörlerini kurup, birebir test edebilirsiniz. Emülatörler içine istediğiniz işletim sistemini kurabilirsiniz. Örneğin ben Nexus 6 içine, Android KitKat sürümünü kurup testlerini yaptım. Şahsi fikrim; başlangıç için en az Intel i5 veya AMD Ryzen 5 veya dengi işlemci, en az 8 GB RAM(16 GB daha iyi olur), kullanacağınız emülatör ve işletim sistemine de bağlı olarak en az 30 GB sabit disk alanı (SSD  sabit disk daha iyi olur) ancak yeterli olabilmektedir.

Eğer güçsüz bir bilgisayara sahipseniz Visual Studio Code ortamını tavsiye ederim.

2) Visual Studio Code: Microsoft tarafından ücretsiz sağlanan kısaca VS Code olarak isimlendirilen editör içinde gerekli ayarları yaparak Flutter Dart kodları yazabilirsiniz. VS Code içinde C, C++, Python, Go, Java, JavaScript, HTML gibi birçok dil kullanılabilmektedir, yurt içinde ve dışında oldukça fazla tercih edilmektedir. Visual Studio'yu kurduktan sonra istediğiniz geliştrme ortamının uygulamasını kurup JSON dosyasında ayarlarını yapabilirsiniz. 



Visual Studio'yu indirip, kurduktan sonra Flutter ve Dart uygulamalarını aşağıdaki gibi aratıp kurunuz.  






Daha sonra Windows Masaüstü'nde dart_test klasörü oluşturup, içinde de bin klasörünü oluşturunuz. Sonra Visual Studio içinden dart_test\bin klasörünü seçiniz ve içinde merhaba.dart dosyasını oluşturunuz. Aşağıdaki kodları yazıp ilk dart uygulamasını çalıştırınız.



Eğer bir hata alırsanız, Masaüstündeki dart_test klasörüne gidiniz, orada .vscode klasörü göreceksiniz. İçindeki launch.json dosyasını aşağıdaki şekilde değiştiriniz.

{
    "version": "0.2.0",
    "configurations": [
        
        {
            "console": "terminal",
            "name": "Dart & Flutter",
            "request": "launch",
            "type": "dart"
        }
    ]
}
 

Mutlu kodlamalar,
Ekim 2021
Oğuzhan TAŞ
 

Bookmark and Share