Giderek Kullanılmayan Programlama Dilleri

Giderek kullanımı azalan programlama dilleri üzerine konuşacağız. Bu dillerin ortak özelliği sözdizimlerinin karışık oılması, yani syntax bakımından kullancılara yaşattıkları zorluklar. Bu diller; R, Objective C, Perl, Ruby, Haskell
 
Neredeyse incelemediğim hemen hemen hiç programlama dili kalmadı, gerçekten bu dilleri (resimdeki dilleri) hiç sevemedim. Apple da anlamış olacak ki yıllarca kullanılan Objective C varken Swift i geliştirdi. Zaten Objective C ile C++ hemen hemen aynı zamanda çıkan diller, fakat C++ nin class yapısı gerçekten mükemmel. Objective C yi geliştirenler C++ gördükten sonra yaptıkları yanlışları anlamışlardır. C++ i gelistiren Bjarne Stroustrup in hakkını yememek lazım, halen hayatta bu zeki adam ve ilerlemiş yaşına rağmen takir takir ders anlatıyor.

Perl web dilinin de sozdizimini hiç sevememistim, özellikle string işlemlerinde çok iyi bir dil fakat PHP'de de aynı fonksiyonlari görünce hemen PHP ye geçtim. Bu arada ASP.net altında bir ara Visual basic.net kullanmak için çalıştım, o zaman iş yapacağım firma Visual basic .net kullanıyordu ama class yapısını saçma buldum ve C# i kullanmaya başladım, C# in class yapısı C++ a benzer çünkü. Artık Visual Basic .net kullanan şirket neredeyse kalmadı.



Haskell ise tam functional programlama dili, kendine özel bir sözdizimi var ama çok ugrastiran bir yapısı var. Ruby de çok az kod yazarak hızlıca kod yazmayı sağlıyor ama pek sevilmedi. Fakat Ruby dili ne zaman Rails framework u geliştirildi o zaman popüler oldu. Fakat işleri her zaman kısa yoldan halleden diller yaratıcılığı bitiriyor, ilk başlarda hoşunuza gitse de profesyonel işlere yapmaya baslayinca işin rengi değişiyor. R da istatistik programlama için geliştirilen fakat hızı çok düşük bir dil. Veri bilimi ile uğraşanlar tercih etse de Python ve kutuphaneleri daha güzel.

C++, Java, C#, PHP, Python gerçekten kullanıcı dostu (user friendly) sağlam object oriented diller, PHP bu arada direkten döndü. PHP 5 ile nesne yönelimli yapı(OOP) gelmeseydi çoktan silinmişti. Bu sayede ayakta kaldı. OOP özelliğinin eklenmesi sayesinde PHP dili üzerine birçok framework(çatı) yazıldı. Çatılar programcının işini kolaylaştıran hazır kodlar içermekle birlikte, toplu halde program geliştiren şirketler için bulunmaz nimet. Framework kullanımı zaman zaman kod ağırlaşmasına neden olsa da işten ayrılan bir programcının yerine gelen programcı o framework'ten anlıyorsa hemen adapte olup kaldığı yerden devam edebiliyor. Ayrıca programcının güvenlik açıkları vermesine ve kodların kolayca test edilmesine olanak sağlıyor.

PHP tarafında framework'lere örnek olarak Symfony, Laravel, CakePHP, Yii, FuelPHP verilebilir. Bir dil üzerine ne kadar çok framework geliştirilmişse o dil o kadar talep görüyordur. PHP ve Java gibi Web tarafında yoğun kullanılan dllerde bunu görebilirsiniz. Java tarafında en çok kullanılan framework Spring, diğerleri JSF, Grails, Blade, Play.

Mutlu kodlamalar,
Oğuzhan TAŞ
Temmuz, 2019


Bookmark and Share