Symfony3 Php Framework Kurulumu

Bu yazımızda Windows üzerine Symfony3 Framework Kurulumunu inceleyeceğiz. En popüler PHP frameworklerinden biri olan Symfony dünyada geniş bir kullanıcı kitlesine sahip, aradığınız her konuda yardım bulabilirsiniz, forumlarda bolca soru sorulmuş, Türkiye'de de kullanıcı sayısı hızla artmakta. Symfony oldukça hızlı ve birçok yeniliği bünyesinde barındırıyor. MVC tabanlı (Model-View-Controller) yapıyı kullanmayan web programlama dili kalmadı, artık PHP, Java, Asp.Net hepsi MVC kullanıyor. Örneğin Twig Template yapısı ile kolayca web şablonları hazırlayabilirsiniz.

Kısacası istikrarlı kurumsal projelerde Symfony kullanabilirsiniz. Aşağıdaki adresten symfony dökümanlarına ulaşabilir, framework özelliklerini inceleyebilir, yapılmış örnek projeleri ve referansları görebilirsiniz.

https://symfony.com/

Daha önce XAMPP (MySQL, PHP, PhpMyAdmin) paketini kurduğunuzu varsayıyorum, kurmadıysanız aşağıdaki adresten XAMPP paketini indirip kurunuz.

https://www.apachefriends.org/tr/index.html

Birçok kurulum yöntemi var ama ben composer ve Git kullanarak kurulumu yapacağım, composer programı ile kurulacak paketin yolu yazılarak otomatik indirilip kurulmaktadır. Laravel, Symfony gibi birçok framework composer aracılığı ile kolayca kurulabilmektedir.

ilk önce Composer programını aşağıdaki adresten indirip kurunuz. Aşağıdaki adreste Composer programının dökümantasyonu da yer almaktadır. 

https://getcomposer.org/download/

Burada Composer-Setup.EXE dosyasına tıklayarak https://getcomposer.org/Composer-Setup.exe yada bu linke tıklayarak indirebilirsiniz. 

Ardından Git for Windows'u kuralım. Aşağıdaki linkte tıklayınca otomatik olarak inen Git programını kurunuz.
https://git-scm.com/download/win



Ardından Git ekranı açılacak, açılmazsa masaüstünüze bir link gelecektir, o linke tıklayıp başlatabilirsiniz. Önce D sürücüsüne geçtim siz C:'ye de kurabilirsiniz.

 composer create-project symfony/framework-standard-edition symfony/

Burada en son ifade proje adını belirtiyor, proje adını symfony olarak verdim, siz istediğiniz ismi verebilirsiniz. 




Ardından aşağıdaki resimde görüldüğü gibi gelen bilgileri doldurunuz. Burada local sunucuda çalışacağı için 127.0.0.1 yazdım, MySQL genelde 3306 nolu portu kullanır,  database name yani veritabanı adına symfony verdim, kullanıcı adı root ve şifre boş geçtim, XAMPP ve WAMP sürümlerinde MySQL kullanıcı adı root, şifre boşluktur. SMTP ve sonrası bilgileri Enter'a basıp boş geçtim.




Bu işlemlerden sonra;

cd symfony

yazarak symfony dizinine giriniz. Ardından 

php bin/console server:run

komutunu vererek symfony sunucusuunu çalıştırınız, aşağıdaki gibi bir mesaj veriyorsa başarılı olarak çalışmıştır.

 [OK] Server running on http://127.0.0.1:8000

Ardından web tarayıcınızı açıp;

 http://localhost:8000/

yazınız, aşağıdaki gibi syfony başlangıç ekranı geliyorsa kurulum başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.



Basit örnekler yaparak Symfony'e giriş yapacağız.

Mutlu kodlamalar,
Oğuzhan TAŞ

Bookmark and Share